آلمان برای خارجیانی که به دنبال پیشرفت کاری هستند یک گزینه عالی است. این مقاله حاوی نکات و اطلاعاتی مفید برای کسانی است که میخواهند در آلمان زندگی و کار کنند - جستجوی کار، ویزا و مجوز اقامت، انواع بیمهها و اطلاعاتی دیگر.
اتباع غیرآلمانی و خارج از اتحادیه اروپا، در صورت برآورده کردن ملاکهای لازم، به عنوان نیروی کار در آلمان به رسمیت شناخته میشوند. در آلمان از مهاجران استقبال میشود و آن ها به عنوان سرمایهای برای اقتصاد و جمعیت این کشور در نظر گرفته میشوند که میتوانند مهارتهای خود را در اقتصاد پیشرفته آلمان به کار بگیرند. با این وجود آن ها در صورتی به نیروی کار واجد شرایط تبدیل میشوند که مجوزهای مناسب اقامت و کار را در اختیار داشته باشند. بنابراین در این مقاله اطلاعاتی در مورد ملاکها و قوانین مربوط به افراد خارجی که به دنبال گنجاندن خود در نیروی کار آلمان هستند ارائه میشود.
اقتصاد آلمان تقاضای بسیاری برای حرفههای مختلف دارد، مخصوصاً در حوزه IT، مهندسی، بهداشت و سلامت، پژوهش و حوزههای بسیار دیگر.
افراد دانشگاهی، متخصصان، محققان، فارغ التحصیلان دانشگاهی و دیگر professionals خارج از اتحادیه اروپا، در چهارچوب قانون اقامت (Residence Act) و مقررات استخدام (Employment Regulation)، و اتباع اتحادیه اروپا، در چهارچوب قانون آزادی نقل مکان اتحادیه اروپا (Freedom of Movement Act of EU)، میتوانند به بازار کار آلمان دسترسی داشته باشند.
پیدا کردن شغل پر درآمد در آلمان مستلزم داشتن مجوز کار است، مدرکی که به دارنده اجازه می دهد تا وارد بازار کار آلمان شود. برای گرفتن مجوز کار، داشتن مجوز رسمی اقامت الزامی است؛ مدرکی که به شما امکان می دهد در آلمان سکونت کنید.
قبلاً افراد مهاجر مجبور بودند در دو مرجع مختلف برای مجوز کار و مجوز اقامت اپلای کنند، اما اخیراً با تصویب فرمان مجوز یکپارچه اتحادیه اروپا این فرایند ساده و یکنواخت شده است. فرمان مجوز یکپارچه که مجوز کار و مجوز اقامت را پوشش میدهد. داشتن یک مجوز یکپارچه قانوناً به اتباع خارج از اتحادیه اروپا امکان میدهد تا از طریق درخواست به یک مرجع، در کشورهای اتحادیه اروپا، از جمله آلمان، کار و اقامت کنند.
مجوز یکپارچه در مورد دو دسته از اتباع خارجی اعمال میشود:
مجوز یکپارچه این موارد را پوشش میدهد:
اخذ مجوز کار عمدتاً به کشور مبدأ و توافقات ویژه آن با کشور میزبان یعنی آلمان بستگی دارد.
شهروندان خارجی اتحادیه اروپا، سوئیس و منطقه اقتصادی اروپا (European economic area)، یعنی لیختن اشتاین، نروژ و ایسلند
به واسطه حق آزادی نقل مکان نیروی کار، برای این افراد اخذ مجوز اقامت یا کار در آلمان الزامی نیست. تنها چیزی که نیاز دارند یک پاسپورت یا کارت شناسایی معتبر است که ارائه آن در زمان ثبت نام در ثبت احوال (Civil Registry) (Einwohnermeldeamt) در شهر مد نظر الزامی است.
اتباع استرالیا، ژاپن، کانادا، جمهوری کره، نیوزیلند یا ایالات متحده
این افراد برای ورود به آلمان نیازی به ویزا ندارند، اما باید بعد از ورود فوراً در مرجع ثبت نام افراد خارجی برای دریافت مجوز اقامت اقدام کنند. اینها تنها افرادی هستند که میتوانند بدون ویزا وارد آلمان شوند و قبل از استخدام مجوز اقامت و کار دریافت کنند.
اتباع خارج از اتحادیه اروپا
این افراد برای ورود به آلمان به ویزا نیاز دارند. درخواست ویزا باید دقیق و مربوط به هدف اقامت باشد. نمیتوان ویزای کوتاه مدت را به ویزای اقامت دائم تبدیل کرد، بنابراین خیلی مهم است که برای ویزای درست اپلای کنید.
اتباع این کشورها باید به محض ورود برای مجوز اقامت و کار اپلای کنند. برای درخواست مجوز کار، ارائه شواهد و مدارک استخدام در یک شرکت، سازمان یا مؤسسه محلی الزامی است.
قانون مهاجرت، که با عنوان «قانون اقامت» (Residence Act) هم شناخته میشود و از سال ۲۰۰۵ فعال است، مزایا، شرایط و قوانین افراد خارجی را در بر میگیرد که میخواهند با اهدافی مختلف در آلمان اقامت کنند و پناهندگی بگیرند. با این قانون، صرف نظر از دورنمای کاری مهاجران، فرصتهای زیادی در اختیار آن ها قرار میگیرد.
اطلاعات مهم در مورد قانون اقامت برای اقامت مهاجران در آلمان
فرد مهاجری که میخواهد با اهدف مختلف وارد آلمان شود و در آنجا اقامت کند باید یکی از این عناوین اقامتی را داشته باشد:
کشور مبدأ و ویژگیهای متقاضی هستند که مشخص میکنند چه عنوانی به او امکان میدهد تا در آلمان کار و اقامت کند.
اگر یک فرد دانشگاهی با مدرکی مورد تأیید یا برابر آن در آلمان هستید باید برای کارت آبی اتحادیه اروپا اپلای کنید. با اخذ کارت آبی، متقاضی باید اثبات کند که در آلمان، در حوزهای مربوط به حرفه خودش، استخدام شده است. همچنین حقوق سالانه که در قرارداد فرد آمده است باید حداقل ۴۸,۸۰۰ یورو باشد.
دارندگان کارت آبی اتحادیه اروپا بعد ۳۳ ماه واجد شرایط اخذ مجوز اقامت دائمی settlement هستند، و اگر اثبات کنند که پیش نیاز (B1 (Common European Reference Framework for Languages زبان را کسب کردهاند میتوانند این مجوز اقامت را زودتر، یعنی بعد از فقط ۲۱ ماه، بگیرند. افرادی که جزو این دسته هستند ولی قرارداد کار ندارند نمیتوانند در کشور خود برای کارت آبی اتحادیه اروپا اپلای کنند، اما میتوانند به آلمان سفر کنند و شش ماه فرصت دارند تا کار پیدا کنند. این افراد تنها زمانی میتوانند برای کارت آبی اتحادیه اروپا اپلای کنند که قرارداد کار داشته باشند. اگر اعتبار ویزای متقاضیان کارت آبی اتحادیه اروپا تمام شده باشد، آن ها میتواند تا زمان رسیدگی به درخواست خود در آلمان بماند.
فارغ التحصیلان دانشگاهی اتباع خارج از اتحادیه اروپا از دانشگاههای آلمان
فارغ التحصیلان دانشگاهی اتباع خارج از اتحادیه اروپا، با عنوان دانشجویان بین المللی در آلمان، که تحصیلات خود در آلمان را تمام کردهاند واجد شریط استخدام قانونی در این کشور هستند. آنها میتوانند در Foreigners’ National Authority با هدف جستجوی کار درخواست مجوز اقامت بگیرند. این در صورتی است که متقاضی هنوز قرارداد کاری در آلمان نداشته باشد، while اعتبار مجوز اقامت با هدف جستجوی کار ۱۸ ماه است. زمانی که فرد قرارداد کار دریافت میکند واجد شرایط دریافت کارت آبی اتحادیه اروپا خواهد بود، اما این کار باید به حرفه او مرتبط باشد.
اتباع کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا که دارای صلاحیتهای حرفهای هستند
اتباع کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا که دارای صلاحیتهای حرفهای هستند هم واجد شرایط اپلای کردن برای دریافت مجوز اقامت و کار در آلمان هستند.
متقاضیان این نوع مجوز تنها زمانی میتوانند مجوز اقامت و کار دریافت کنند که صلاحیت آن ها مورد تأیید دولت فدرال قرار بگیرد و علاوه بر این، تنها به شرطی که یک قرارداد کاری مرتبط با حرفه خود را ارائه بدهند. در مواردی که صلاحیت فرد پذیرفته نمیشود ممکن است مقام مسئول از داوطلب بخواهد در حوزه مربوطه در آلمان آموزش بیشتری ببیند تا واجد شرایط دریافت مجوز اقامت و کار شود. در چنین مواردی داوطلب باید با هدف اخذ مجوز دائم اقامت و کار، مجوز اقامت محدود بگیرد.
اتباع کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا که خواهان آموزش و کار حرفهای در آلمان هستند
اتباع کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا که خواهان آموزش و کار حرفهای در آلمان هستند واجد شرایط این کار هستند. ملاک لازم اخذ مجوز از اداره استخدام فدرال (Federal Employment Agency) است. زمانی که داوطلب کارآموزی خود را تمام میکند، واجد شرایط اخذ مجوز اقامت است که Foreign’ National Office به منظور اقامت یک ساله در آلمان با هدف جستجوی کار آن را صادر میکند. به محض اینکه متقاضی به قرارداد استخدام در حوزهای مرتبط با صلاحیت خود دست پیدا میکند میتواند برای مجوز کار مرتبط اپلای کند.
برای اینکه اتباع کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا بتوانند وارد آلمان شوند و در آنجا کار و اقامت داشته باشند، اخذ ویزا الزامی است. صدور ویزا بر اساس مقررات مجوز اقامت و کار خواهد بود، از جمله اقامت موقت، کارت آبی اتحادیه اروپا، مجوز settlement دائمی یا مجوز اقامت بلند مدت اتحادیه اروپا.
امروزه فناوری فرصت دسترسی به اطلاعات گستردهای را در اختیار ما قرار داده است، از جمله موقعیتهای شغلی در سراسر جهان. علاوه بر این اطلاعات بسیاری در مورد مشاغل مشخصی که به صلاحیتهای افراد مرتبط است در دسترس قرار گرفته است.
برای گرفتن کار در آلمان دو گزینه وجود دارد، دریافت قرارداد کار قبل از ورود به آلمان یا در زمان ورود. در هر دو صورت، جستجوی آنلاین بهترین فرصت برای پیدا کردن کار است.
سایتهای متنوعی با اطلاعاتی گسترده در مورد موقعیتهای شغلی کاری در آلمان وجود دارد. از جمله:
مؤسسات دولتی که vacancies کاری را در سایت خود قرار میدهند، مثل:
همچنین چندین کانال و سایت جستجوی کار وجود دارد:
ممکن است یک اداره کاریابی محلی در کشورتان جلسات اطلاع رسانی یا نمایشگاههای کار برای vacancies در آلمان برگزار کند که میتوانید در آن ها شرکت کنید.
همچنین میتوانید در وب سایت نیازمندیهای آلمان (German occupations in demand) هم اطلاعات کسب کنید.
زمانی که شغل یا شغلهای مورد نظر خود در آلمان را انتخاب کردید باید اپلای کنید. ممکن است بعضی از شرکتهای آلمانی از شما بخواهند تا درخواستتان را با پست برای آن ها ارسال کنید. با این وجود اخیراً بسیاری از درخواستهای کاری به صورت آنلاین انجام میشوند. در این صورت باید مدارک درخواست را به صورت PDF به همراه مدارک ضمیمه ارسال کنید.
نامه پوششی به کارفرمای شما کمک میکند تا تمام تحصیلات و آموزشهای رسمی و غیررسمی و تجارب شما و ارتباط و تأثیر آن با شغلی که در آن اپلای میکنید را در یک یا دو صفحه ببیند. نامه پوششی را ابتدا کارفرما میخواند و اگر به درستی ارائه شود او را ترغیب میکند تا دیگر مدارک درخواست شما را هم بررسی کند. بعضی وقتها یک نامه پوششی بد ممکن است فرصت شما برای گرفتن شغل را از بین ببرد.
رزومه یک مدرک است که حاوی اطلاعاتی جامع در مورد تحصیلات، آموزش، تجربه کاری، اطلاعات فردی و مهارتهای ویژه است. کارفرمایان اروپا معمولاً یک شکل استانداردشده از رزومه با عنوان Europass CV را از متقاضی درخواست میکنند. تمام اطلاعات را به روز کنید و اطلاعاتی واقعی ارائه بدهید. همچنین میتوانید این فرم را به صورت آنلاین هم پر کنید، و دستورالعملها و نمونههای مورد نیاز را بررسی کنید.
به عنوان یک متقاضی باید تمام اطلاعات مربوط به تحصیلات خود را ارائه بدهید. این شامل مدارسی که در آن ها درس خواندهاید، مدرک/ مدارک و نمرهای بهدست آمده و تمام فعالیتهای تحصیلی مربوطه میشود. باید مدارک مربوط به هر یک از این اطلاعات ارائه شود. همچنین این اطلاعات باید به ترتیب زمانی ارائه شود و باید تحصیلات رسمی، غیررسمی و حرفهای از هم جدا شوند.
باید تواناییهای خود در حوزه کامپیوتر را عنوان کنید، به خصوص اگر به حوزه شغلی شما مربوط باشد.
باید تمام اطلاعات مربوط به تواناییهای زبانی و زبانهایی که میتوانید درک کنید و با آنها صحبت کنید و بنویسید را ارائه بدهید.
درخواست شما با ارائه اطلاعاتی مثل توانایی در ارتباط کلامی و غیرکلامی، مهارتهای شنیداری، مذاکره، تصمیم گیری، حل مسئله، تکمیلتر میشود. همچنین اگر مهارت خاصی دارید، حتی اگر به صورت مستقیم به شغل شما مربوط نمیشود، عنوان کردن آن میتواند باعث جذاب تر و منحصربه فردتر شدن درخواست شما شود.
بخش مهمی از درخواست اثبات تحصیلات، شامل تحصیلات و آموزش رسمی، غیررسمی و حرفهای است. برای اینکه به درخواست شما به درستی رسیدگی شود باید گواهیهای خود را بر اساس اطلاعاتی که در دیگر بخشهای درخواست عنوان کردهاید ارائه بدهید.
در صورت انتخاب شدن، شرکتی که در آن اپلای کردهاید شما را برای مصاحبه دعوت میکند. مصاحبه شغلی یک جلسه رسمی با نمایندگان شرکت، معمولاً کارمند/ های منابع انسانی، برای بحث کردن در مورد اطلاعاتی که در درخواست خود ارائه دادهاید و مسائل دیگر است. شرکتها معمولاً از داوطلبها میخواهند به صورت حضوری در ساختمان شرکت حضور پیدا کنند و در مورد تحصیلات، تجربه کاری، مهارتها، استعدادها و سایر مسائل به طور مستقیم با داوطلب صحبت کنند. مصاحبه شغلی بهترین زمان برای تأثیر گذاشتن بر کارفرمای آینده خود و اثبات اینکه میتوانید سرمایه خوبی برای شرکت آن ها باشید است. لباس مناسب بپوشید و در زمان معین در مصاحبه حاضر شوید. با دقت به سؤالات گوش کنید و در مورد جواب آنها فکر کنید. اطلاعاتی که میدهید باید مطابق با اطلاعات ارائه شده در درخواستتان باشد. از طریق بخش سؤالات رایج مصاحبه شغلی خودتان را برای مصاحبه آماده کنید.
معمولاً شرکتهای آلمانی هزینههای مصاحبه داوطلب را تقبل میکنند. در صورتی که نتوانید به دلیل حضور در کشور خود به صورت حضوری در مصاحبه حاضر شوید باید از قبل به شرکت اطلاع بدهید و درخواست مصاحبه تلفنی یا مجازی کنید. حتماً برای عدم توانایی خود در حضور فیزیکی و درخواست مصاحبه آنلاین دلیل قانع کنندهای ارائه بدهید. در صورتی که حضور فیزیکی الزامی باشد از شرکت بپرسید که آیا هزینه سفر و اسکان را تقبل میکند یا نه. در هر دو صورت وقتی که در مصاحبه حاضر میشوید، نوشتن یک نامه تشکرآمیز به خاطر فرصت شغلی پیشنهادی و حضور در جلسه قطعاً شرکت را تحت تأثیر قرار میدهد. در این نامه بحثهای اصلی انجام شده در مصاحبه را مجدداً مورد تأکید قرار دهید، و به آنها یادآور شوید که چرا بهترین نامزد برای این شغل هستید.
بعد از مصاحبه شرکت ظرف چند روز به شما اعلام میکند که برای این پست پذیرفته شدهاید یا نه. در صورت استخدام شرکت در مدت کوتاهی قرارداد کار را برای شما صادر میکند. قرارداد کار شرکت سند قانونی استخدام شما است که توسط شرکت صادر میشود و توافق شما به عنوان کارگر، و شرکت شما به عنوان کارفرما برای همکاری در چهارچوب مفاد و شرایط قرارداد را اثبات میکند. قرارداد به صورت مکتوبه است و باید توسط هر دو طرف، شما و شرکت، به امضا برسد. قبل از امضای قرارداد حتماً تمام بندهای آن را با دقت بخوانید.
قراردادهای کار معمولاً حاوی این بخشها هستند:
باید در قرارداد عنوان شود که شما در همان محل کار میکنید یا به جاهای مختلف نقل مکان میکنید.
باید در قرارداد دامنه کار و تمام مشخصات شغلی عنوان شود. همچنین چهارچوب زمانی مورد نیاز برای انجام وظایف در این قرارداد ذکر میشود.
در قرارداد میزان دستمزد، زمان وصول حقوق، پرداختیهای اضافه کار، آخر هفته و روزهای تعطیل ذکر می شود. میزان حقوق به صورت ناخالص عنوان میشود، یعنی مالیاتها، بیمه سلامت، پرداختیهای بیمه (social contribution)، بیمه مراقبت بلند مدت، مستمری و بیمه بیکاری از آن کسر می شود.
در قراراد ساعات کاری کارگر ذکر میشود.
در قرارداد تعطیلات رسمی که به کارگر اجازه میدهد به مرخصی برود عنوان میشود.
باید زمان اتمام کار به اطلاع کارگر برسد. همچنین در صورت فسخ پیش از موعد قرارداد این موضوع باید از قبل به اطلاع کارگر برسد.
همراه موافقت نامههای کار اغلب موافقت نامههای مشترک (joint agreements یا collective agreements) مطرح می شوند. این موافقت نامهها در مورد صنایع خاصی اعمال میشوند که دارای انجمن کارفرمایان یا اتحادیههای صنفی هستند، که میتوانند حقوق، روزهای تعطیل و پاداشها را سامان دهی کنند. در بعضی موارد ممکن است شرکتها یک اتحادیه کارگری داشته باشند که میتواند نماینده منافع کارگران در شرکت باشد. در این موافقت نامهها معمولاً اطلاعات به صورت مستقیم توسط کارفرما جمع آوری میشود (Typically about these agreements, the information can be taken directly by the employer)
مالیاتهایی که یک کارگر خارجی باید در آلمان پرداخت کند:
یک کارگر در آلمان مشمول پرداخت مالیات است، درست مانند کارگران آلمانی. مهمترین مالیاتی که کارگران در آلمان پرداخت میکنند مالیات بر درآمد است.
چیزهایی که باید در مورد پرداخت مالیاتها و دریگر هزینهها که به عنوان یک کارگر در آلمان پرداخت میکنید:
به عنوان یک کارگر در آلمان شما مشمول پرداخت عوارض تأمین اجتماعی هستید. هدف از این هزینهها حفاظت از شما در برابر اتفاقات غیرمترقبه مثل بیماری، حادثه، بیکاری یا سالخوردگی است.
یک کارگر به عنوان جزئی از سیستم تأمین اجتماعی میتواند مشمول هر یک از این گروههای تأمین اجتماعی باشد:
کارت تأمین اجتماعی به تمام کارگران در آلمان داده میشود و حاوی یک شماره تأمین اجتماعی است. این شماره ارائه چند مزیت اجتماعی به شما در آلمان را تضمین میکند. همچنین برای ثبت نام به عنوان کارگر، کارفرما این شماره را از شما درخواست میکند. در صورت گم کردن شماره تأمین اجتماعی باید از صندوق بازنشستگی آلمان بخواهید تا شماره دیگری را برای شما صادر کند.
به عنوان یک کارگر در آلمان که تصمیم به بازگشت به کشور خود را دارید می توانید از صندوق بازنشستگی به میزان سالهایی که در آلمان کار کردهاید مستمری بگیرید.
بیمه درمانی کار هرگونه حالت اضطراری و حادثهای را تا ۵ سال پوشش میدهد. به افراد خارجی به شدت توصیه میشود تا این طرح بیمه درمانی را کسب کنند. در صورتی که یک فرد خارجی هستید باید قبل از هرگونه تعهدی در آلمان اقدام به خرید بیمه درمانی کنید. بیمه کار برای افراد آلمانی که به خارج سفر میکنند هم مناسب است.
یک کارگر قانونی در آلمان میتواند همسر و فرزندان خود را با خود به آلمان ببرید. شهروندان عضو اتحادیه اروپا میتوانند خانواده خود را به آلمان بیاورند و آنها میتوانند در آلمان کار و زندگی کنند، و نیازی به اخذ مجوز اقامت ندارند. کارگران شهروندان غیرعضو اتحادیه اروپا هم میتوانند همسر و فرزندان خود را به آلمان بیاورند.
برای آوردن همسر و فرزندان به آلمان باید:
باید همسر شما مقدمات زبان آلمانی را بداند تا مجوز اقامت برای او صادر شود. با این وجود نیازی به دانستن زبان آلمانی نیست اگر:
شما میتوانید فرزندان خود را به آلمان بیاورید و آن ها میتوانند مجوز اقامت آلمان را دریافت کنند اگر:
شما میتوانید خانواده خود را به آلمان بیاورید. روند اخذ مجوز اقامت اعضای خانواده:
اعضای خانواده شما با داشتن مجوز اقامت از فرصت زندگی و کار در آلمان برخوردار هستند. همچنین به آن ها امکان داده میشود تا به آموزش، از جمله دبیرستان، تحصیلات عالی، آموزش حرفهای و دیگر انواع آموزش موجود در آلمان دسترسی داشته باشند.
دیگر مزایای ملحق شدن به اعضای خانواده
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید |
به عنوان یک عضو از سازمان ملل، کشور آلمان متعهد شده است که از صلح جهانی حراست کند، برقوانین بین المللی پایبند باشد، از حقوق انسان ها در سراسر جهان محافطت کند و با تمام کشورها طبق قوانین سازمان ملل،همکاری داشته باشد. ...
بیشتر بخوانیدکارآموزی شغلی کوتاه مدت است و به شما به عنوان یک دانشجو این دید را می دهد، که زندگی حرفه ایی به چه صورت است. در دوران کارآموزی شما شانس این را دارید که دانش تئوری خود را به مرحله ی اجرا برسانید و تجربه کسب کنید ...
بیشتر بخوانیدواقعیت این است که آلمانی، زبانی دشوار است، اما شما می توانید همه چیز را یاد بگیرید. بسیاری از دانشجویان بین المللی اقدام به یادگیری زبان آلمانی می کنند و موفق می شوند. آلمانی ها معتقدند :'تمرین بهترین نتیجه را خواهد داشت.' ...
بیشتر بخوانیدهمین حالا فرم درخواست رزرو مشاوره رو پر کن تا برای مهاجرت مشکلی نداشته باشی